niedziela, 9 lutego 2014

Babeczki pełne błonnika- powrót po bardzo długiej przerwie

Oj, dawno mnie tutaj nie było. Za co przepraszam was i siebie. Brak samozaparcia wziął górę. Najpierw jeden "cięższy" tydzień, potem święta, "a po nowym roku wstawię notatkę", "zaraz sesja to i tak nie będę pisać" no i zleciało.
Ale już jestem, przecież obiecałam sobie, że będę dalej się próbować w kuchni :D

Był na blogu owsiany miś, dzisiaj babeczki również z płatków.

Babeczki pełne błonnika


I
  • 3/4 szklanki płatków żytnich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mleka(zalać do linii płatków)

II
  • 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1/4 płatków owsianych
  • garść słonecznika
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżeczka sezamu
  • garść migdałów w płatkach
  • pół łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • miód do smaku

Składniki można dobierać dowolnie, ilość wybrana przypadkowo ;) co znalazłam w szafce to wrzuciłam


Wykonanie
Płatki z "I"  wrzucamy do większej miski i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy na 15-20 minut do zmięknięcia). Wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut ;)





Smacznego!


4 komentarze:

  1. Są świetne przepis zapisałam i postaram się zrobić w najbliższym czasie :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre zdjęcia! :)
    A i babeczka 1sza klasa, widzę przerwa w zajęciach ci służy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem przerwa jest potrzebna :)
    Babeczki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka wygląda bajecznie, a w towarzystwie kawusi musi być niesamowicie smaczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)