środa, 9 lipca 2014

Tort na bazie serka mascarpone/ truskawkowy :)

Jako, że na blogu dominują ciasta, dzisiaj dla odmiany znowu zagości CIASTO!
Tort który jako takim tortem nie był, no ale wyglądem jako tako go przypominał. :)

2 tygodnie temu z groszem były moje urodziny i urodziny bloga  :D Przegapiłam wpis w tym dniu, no ale zawsze lepiej później niż wcale.

Przepis na biszkopt pochodzi z naszego zakładu. Zdecydowałam się na niego, ponieważ na zajęciach przeszedł test "na opadanie". Został wyjęty z piekarnika niedopieczony, schłodzony, następnie znowu wsadzony do piekarnika, po dopieczeniu, od razu położono na nie jabłka i nadal nie opadł. Biszkopt idealny :D

No a poza tym tym ciachem musiałam uczcić zdaną technologię gastronomiczną, a moją ocenę zdecydowanie uratowała wiedza z ciast, jakoś łatwiej mi zapamiętać proporcje do ciasta kruchego itp. niż części tuszy wołowej, której chyba nigdy się nie nauczę :) Dodatkowo na teście w niektórych pytaniach zabrakło tylko takich szczegółów na której stronie dana informacja wystąpiła, w której książce itp. 
Na pytania z ciast zdecydowanie znałam wszystkie odpowiedzi, nie zawiodły mnie :P
A teraz uwaga, uwaga....!

Tort truskawkowy



wymiary blachy jakoś w okolicach 30x30 cm

Składniki
Biszkopt I(przekroiłam na pół)

  • 5 jajek
  • mąka 141g
  • cukier 166 g

Biszkopt II

  • 3 jajka
  • mąka 85 g
  • cukier 100 g
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, kiedy uzyskamy już sztywną pianę, dodajemy powoli cukier. Gdy piana utrwali się cukrem dodajemy żołtka, dalej ubijamy do uzyskania puszystej piany.
Dodajemy mąkę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
wyłożyć formę papierem do pieczenia, wylać uzyskaną masę. Piec w 180 C

Masa truskawkowa
  • zmiksowane truskawki
smarujemy nimi biszkopt, nada nam fajny smak i nasz tort nie będzie suchy

Masa do przełożenia biszkoptu
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki do ubijania
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, następnie dodajemy serek mascarpone.  Rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Dodajemy do kremu.
Wykładamy na wystudzony biszkopt. (wcześniej posmarowany masą truskawkową)

Masa do ozdoby 
  • 500 ml kremówki ubitej na sztywno





Smacznego! 




2 komentarze:

  1. Co to jest to na wierzchu? :)
    Ładnie wygląda!

    P.S. Sto lat raz jeszcze! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)