Frytki dyniowe
Składniki- kawałek dyni
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, imbir
Wykonanie
Dynię obieramy, kroimy w paski. Pokrojone kawałki układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Skrapiamy je niewielką ilością oleju(nie wysuszą się tak bardzo). Frytki wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 200 C. Pieczemy ok 20 min. Pod koniec przyprawiamy.
Smacznego!
Ps. Dynia w moim domu gościła już jakiś czas temu. Była ona u mnie po raz I i nie żałuję, że się z nią spotkałam :) Wiele dobroci można z niej zrobić :)
taaak, dynia bardzo wdzięczna jest :D
OdpowiedzUsuńAle pomysł frytek bardzo fajny ;)
uwielbiam frytki z dyni, szczególnie hokkaido :)
OdpowiedzUsuńPiękne te frytki. I o wiele zdrowsze niż te ziemniaczane. Ciekawe czy równie smaczne.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o frytkach z dyni. Super pomysł i strasznie żałuje, że moja dynia już się skończyła :(
OdpowiedzUsuń