środa, 30 października 2013

Frytki jako smaczna i zdrowa przekąska.

Dzisiaj przepis z serii dynia po raz enty na kolejnym blogu, mamy w końcu na nią sezon. Ale zapewniam was, że jest to bardzo smaczne i proste w wykonaniu danie. 



Frytki dyniowe

Składniki

  • kawałek dyni
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, imbir 


Wykonanie
Dynię obieramy, kroimy w paski. Pokrojone kawałki układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Skrapiamy je niewielką ilością oleju(nie wysuszą się tak bardzo). Frytki wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 200 C. Pieczemy ok 20 min.  Pod koniec przyprawiamy. 



Smacznego!


Ps. Dynia w moim domu gościła już jakiś czas temu. Była ona u mnie po raz I i nie żałuję, że się z nią spotkałam :) Wiele dobroci można z niej zrobić :)

4 komentarze:

  1. taaak, dynia bardzo wdzięczna jest :D
    Ale pomysł frytek bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam frytki z dyni, szczególnie hokkaido :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te frytki. I o wiele zdrowsze niż te ziemniaczane. Ciekawe czy równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o frytkach z dyni. Super pomysł i strasznie żałuje, że moja dynia już się skończyła :(

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)