piątek, 11 października 2013

Kopnięty murzynek(brownie)


Korzystając z kilku dodatkowych wolnych dni. Postanowiłam zakupić dynię i wypróbować się w jej specjałach. Na I ogień poszło ciasto, w którym ona nie króluje, ale jak zobaczyłam przepisy to nie mogłam się oprzeć. A że wyszło jak wyszło...
Efekt wizualny ciasta miał być inny. No ale cóż nie zawsze wychodzi to co chcemy. Zrobiłam za mało masy serowo-dyniowej, która dodatkowo opadła.. tworząc "polewę"dla murzynka(brownie- chyba wolę naszą polską nazwę :D). Ale efekt smakowy, pychota :D Kopnięcie murzynka serem, dynią, gałką muszkatołową i imbirem, nadaje mu fajnego charakteru. Na początku podchodziłam sceptycznie do dodatku przypraw, więc dałam ich ciutke mniej. Ale pasują tutaj baardzo.  Następnym razem mogę dodać ciutkę więcej. A co?Człowiek uczy się na błędach! 


Ciasto czekoladowe

  • 165g margaryny
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Masa serowo-dyniowa(na dużą blachę, nalezy zwiększyć. spróbuję kiedyś w "Reedycji"
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
  • 250 g twarogu na sernik
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Wykonanie:
Robimy puree z dyni(gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody, dynię-do miękkości, następnie wystudzoną blenderujemy)
Roztapiamy czekoladę, oraz margarynę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

W jednej misce łączymy składniki ciasta czekoladowego, w drugiej łączymy składniki masy serowo- dyniowej. Wykładamy na blachę, jeśli używamy mniejszej ok 25x25 można się pokusić o trzy warstwy. Czekoladowa, serowo-dyniowa, czekoladowa, na większej robimy dwie. Ja użyłam większej 20x45
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, 180 st. ok 40 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Kopnięty czy tam nie i tak wygląda zachęcająco. Ta aromatycznie doprawiona masa dyniowa mnie ciekawi. Może wypróbuję. Tylko ten mój Mąż co to za dynią nie przepada... Powyjada samego murzynka i będzie git ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pisałam wyżej, dynia nie dominuje. Więc może zje :D.

      Usuń
  2. ja bym się nie zgodziła, że nasz murzynek to brownie.. po 1sze w oryginalny brownie jest gł masło, czekolada, a mąki albo nie ma, albo liczona w łyżkach :D
    No i wychodzi ono zbite, ciemne, mokre i w konsystencji przypomina, hmm.. blok czekoladowy :D
    No i ja babek nie lubię (a murzynek chyba taki babkowy?) a brownie wielbię <3

    Ale ta wersja ciacha mi się bardzo podoba, szczególnie ta górna część :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak czy inaczej, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę zamiast margaryny użyć masła?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)