czwartek, 27 lutego 2014

Pączki wiedeńskie w lżejszej wersji ;)

Dzisiaj jest tłusty czwartek :D Jakby ktoś nie wiedział ;) A chyba nie da się o nim zapomnieć, nawet reklamy obfitują w tę informację. "Kup 12 sztuk za 50gr" Przebijają się cenami jak mogą.
Ale najlepsze pączki to takie domowe ;)
Wiadomo co w nich jest :)


Dzisiejszy przepis ukradłam od Karoliny jak je zobaczyłam, to od razu chciałam je zrobić. Jako, że pączek wiedeński, u mnie bardziej znany jako "gniazdko" jest jednym z moich najbardziej ulubionych ;) Nawet nie wiedziałam, że może powstać w domowych warunkach.
Zrobiłam je w wersji pieczonej i to z powodu zmniejszonej kaloryczności i trochę z lenistwa, raz ciach cała blacha do pieca i po kłopocie :D
Mój tłusty czwartek świętowałam z rodzinką w sobotę, bo niestety zajęcia uniemożliwiły mi powrót na ten dzień. Co nie oznacza, że dzisiaj jakiegoś pączka nie kupię. Co to to nie! :D(Dieta nadal trwa, ale co tam..)


I dodatkowo tegoroczny tłuścioch jest wyjątkowy, bo wypada w urodzinki mojej mamy <3

Wszystkiego Najlepszego!

Pączki wiedeńskie w lżejszej wersji ;)






Składniki:

  • 400g mąki
  • 2 szklanki wody
  • kostka masła
  • 8 jajek
  • szczypta soli
Wykonanie:

"Masło razem z wodą, solą zagotować.
Zmniejszyć ogień i wsypać jednym ruchem mąkę cały czas mieszając.
Gdy ciasto połączy się w jednolitą, gładką masę i zacznie odchodzić od boków naczynia, zdjąć z ognia.
Ciasto ostudzić, a potem miksując dodawać po jednym jajku, aż do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do szprycy 

Wyciskamy na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Wyciskać kółka, około 2 warstwy.
Piekarnik nagrzewamy do 200stopni i do nagrzanego wkładamy blaszkę.
Pieczemy ok 15-20minut, aż do zrumienienia.
Posypujemy cukrem pudrem."

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak dzisiaj KUPISZ paczka?!
    nie ma domowego, nie ma jedzenia, ot co! :P

    Ciesze się, że przepis przypadł do gustu, one też wygrywają u mnie z tymi tradycyjnymi:)
    Chociaż chyba wole z tłuszczu:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)