Tym razem z przepisem robionym typowo pod konkurs... pierwszy raz. Pomysł też mój, połączenie musu gruszkowego z masłem orzechowym tak jakoś nagle wpadło mi do głowy. Szukam w internecie jak ktoś coś takiego zrobił.. i co..?I NIC....takiego nie znalazłam, byłam zszokowana, że takie fajne połączenie smaku nigdzie na blogu nie zostało umieszczone. Albo ja coś źle powpisywałam. Przepis dość prosty, smaczny. Obiad pożywny, a że wczoraj oddawałam krew to w sam raz na regenerację kalorii ;)
Makaron spaghetti z sosem gruszkowo-orzechowym
Składniki
- Makaron omnomnom spaghetti
- 2 gruszki
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- Pierś z kurczaka ok 100g
- Przyprawy. Cynamon, imbir, przyprawa do piernika, sól, pieprz
Wykonanie
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej al dente
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą(większą ilością później nam się przyda), dodajemy cynamon, imbir, przyprawę do piernika- nie załujemy sobie :D Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Kiedy już będą miękkie- tak by je rozgnieść na mus. Odlewamy pozostałą wodę na patelnię/do garnka-> w niej gotujemy pierś z kurczaka 10-15 minut w zależności od tego jak bardzo miękką chcemy ją mieć.
Gruszki rozgniatamy, dodajemy masło orzechowe, mieszamy.
Wykładamy na talerz
Podany przepis kolorami może nie zachwyca, ale smakiem jak najbardziej TAK! :D + ten zapach rozchodzący się po mieszkaniu. CUDO!
Smacznego!
Jestem zaaaa! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie, dla mnie bomba:)