wtorek, 8 kwietnia 2014

Ciąg dalszy akcji... Dorsz na musie z jabłek w towarzystwie kaszy gryczanej i groszku

Znowu długa przerwa, znowu na pięć minut. A to wszystko statystyki wina, bo nadciąga wielkimi krokami tj. PIĄTEK! Zaliczenie :(
Kto może, niech trzyma kciuki :)


Dorsz na musie z jabłek z kaszą gryczaną i groszkiem

Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 2 duże jabłka
  • 1 puszka gorszku
  • 50g suchej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki 
  • cynamon
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, czubrica, do ryby

Wykonanie:
Rybę natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
Kaszę przepłukać dokładnie, dwukrotnie. Wstawić wodę na palnik i po zagotowaniu, posolić wrzącą wodę oraz gotować kaszę pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, ok 15-20min.
W tym czasie jabłka obieramy, pozbywamy się pestek. Kroimy na mniejsze części, podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy, aż całkowicie się rozpadną uzyskując mus. W czasie gotowania dodajemy miód, oraz cynamon.
Kiedy kasza będzie już prawie gotowa na patelni podlanej wodą umieszczamy rybę, dusimy ją pod przykryciem z łyżką masła.
Groszek wraz z zalewą umieszczamy w rondelku doprowadzamy do wrzenia.
W osobnej misce podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, mieszamy na jednolita konsystencję.
Gdy groszek zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę z mąki i masła, gotujemy ok 2min, nie dłużej!
Gotową kaszę wykładamy na talerz, polewamy ją z wierzchu groszkiem.
Obok układamy mus z jabłek a na nim przekrojoną rybę.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawy sposób na dorsza, którego bardzo lubię. A za statystykę trzymam kciuki mocno. Pamiętam ile mi emocji na studiach dostarczyła ta dziedzina wiedzy ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)