wtorek, 15 kwietnia 2014

Pasta ze słonecznika

No i znowu mnie wywiało.. A statystyka już dawno za mną. Tak się zmęczyłam poprzednim tygodniem, że aż musiałam sobie zrobić leniwy weekend. I nawet do komputera było mi daleko. Ale w kuchni troszkę zabawiłam, ale też jakoś bez szaleństw, bo "tylko" chlebek upiekłam mój pierwszy! :D Nie idealny, bo po co słuchać się przepisu jak można go szybciej wyjąć, a potem włożyć z powrotem i tak jeszcze dwa razy :D Ale tak ładnie pachniał, że chciałam go jak najszybciej spróbować, i nie tylko ja. No i teraz wiem, że cierpliwość popłaca(bo ten nie wyjmowany prezentował się po krojeniu bardziej okazale), następnym razem będzie siedział w piecu tyle ile trzeba. A przepis wzięłam tradycyjnie od Kuchnia Smakoszy  banalnie prosty  w wykonaniu, ale dajemy mu spokojnie się piec w tym piekarniku. 

Ale dzisiaj nie o tym mowa. Chociaż po częsciu i o tym.
 Bo dzisiaj jest WTOREK! Dzień naszej akcji, kolejna niespodzianka, którą wyczarowałyśmy w kuchni razem z Karoliną. Genialna pasta. Może stanowić bazę do kanapek, lub być po prostu głównym jej składnikiem. Wymiata.! A, więc domowy chlebek pasuje tutaj idealnie.
A sprawdza się nie tylko na kanapkach... ale Ci.. to w przyszłym tygodniu :)

Chyba ostatnio mi się smaki pozmieniały :D Bo za czosnkiem i cebulą po prostu nie przepadam. Może to kwestia tego jak go dodaję do dania. Bo sosu czosnkowego nadal nie tknę. Cebula koniecznie podsmażona i w jak najmniejszej możliwej postaci.

Dobra, dobra już czas na pastę.

Pasta ze słonecznikaInspiracja

Składniki: 

  • 1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika(ok 250g)
  • 15 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  •  Przyprawa cygańska, estragon, pieprz czarny, sól, czubrica, papryka ostra, oregano, tymianek, majeranek
Wykonanie

Słonecznik namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju ze słonecznika. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory odcedzić z oleju, włożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę, czosnek, opłukaną i poszarpaną pietruszkę oraz 1/3 słonecznika. Blenderować, dodając, co jakieś 2-3 minuty kolejną część słonecznika. Na końcu dodać przyprawy, wymieszać i spróbować. Doprawić wedle uznania.





Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na pastę do kanapek. Koniecznie muszę wypróbować bo brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! Z akcji i zdjęć wnioskuję, że mieszkacie razem z Kuchnia Smakoszy?;)

    2 blogerki kulinarne w jednym mieszkaniu, nie może być! Nie walczycie o lepsze kadry i światło? ^^

    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie mieszkamy razem. Akcja jest "jednorazowa"
      Zdjęciom nie mam nic do zarzucenia.
      Nie rozumiem pytania :D

      Usuń
    2. Haha..:D
      Żeby wspólnie gotować nie trzeba razem mieszkać, ot co ;)

      Usuń

Każdy komentarz mile widziany :)