środa, 28 maja 2014

Buchty- kluski drożdżowe gotowane na parze, a może Pampuchy?- nie ważne, zawsze wychodzą smaczne!

Dziś bez zbędnych wstępów. Jeden z obiadów przedszkolnych który uwielbiałam :D Wszystkie dzieciaki je kochały. Talerze były zawsze czyste, a czasami nawet wołaliśmy o dokładkę.
Ostatnio babcia mi o nich przypomniała, no i jakbym nie mogła takiej pyszności znowu przygotować.
Można je jeść na wytrawnie, na słodko. Ja postawiłam na tą drugą wersję- taką jaką zajadaliśmy się w przedszkolu. Z truskawkami :)

A wy pod jaką nazwą je znacie? Są waszym smakiem dzieciństwa? Pod jaką postacią?
Buchty
(przepis pochodzi z książki kucharskiej typowo śląskiej) ok 14 sztuk

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka(u mnie 200 ml)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 30g drożdży
  • Sól, cukier





Dodatkowo truskawki z maślanką/kefirem- u mnie w postaci koktajlu
Sporządzić rozczyn z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mąkę przesiać, po czym wraz z jajami dodawać do wyrośniętego rozczynu, ciasto wyrobic łyżką lub ręką, tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek  naczynia, wówczas dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Po wyrobieniu ciasta, przykryć go ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formować okrągłe kluski. Kluski układać na stolnicy oprószonej mąką i ponownie odstawić pod ściereczkę. Kiedy zaczną rosnąć układać je w garnku na parze(płóciennej ściereczce). Gotować w parze 6-8 minut(po nakłuciu widelcem, ciasto nie przywiera do niego)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. kluski na parze i tyle! O...!!
    A nadziane marmoladą, cud, miód, malina! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie robiłam, ale zawsze mi smakowały. Twoje - z sosem truskawkowym wyglądają obłędnie smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)