Inspiracja klik
Bo zachciało
mi się jakiejś odmiany od tych na słodko.
Ciasto
2 szklanki
mąki pszennej
1 szklanka
mąki żytniej
600 g
mrożonego szpinaku(jeśli użyjemy świeżego to dodajemy znacznie mniej mąki)
3 jajka
2 szklanki
wody
2 szklanki
mleka
bazylia,
sól, pieprz do smaku, płatki czosnku
Farsz
825g twarogu chudego
300 g sera
tawrogowego w plastarach z dodatkiem mascarpone( Pilos)(ja kupiłam ten z ziołami)Patrz tutaj Lub post niżej :)
4-6 łyżek
jogurtu naturalnego dla lepszej smarowności i wymieszania składników
ząbek
czosnku
oregano,
pieprz, sól, płatki czosnkowe
Składniki na
ok 13-14 naleśników.. a każdy z nich porządnie "zapycha"(robione dla
4 osób). Zjadłam jeden i już miałam dość :D A więc można zmniejszyć ilość
składników o połowę :D
Podsmażamy szpinak.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie go blendujemy(ja pominełam ten krok, ze
względu na to, że kupiłam mrożony już rozdrobniony-nie najlepszy pomysł, ale
cóż .. nie chciało mi sie iść na targ po świeży :D)
Następnie miksujemy
wszystkie składniki(mąkę, szpinak, jajka, mleko, wodę) w misce. Doprawiamy do smaku.
Odstawiamy,
dajemy ciastu czas żeby "odpoczęło". Min. 30 minut.. może trochę
więcej
Teraz czas
na farsz.
Do miski
wrzucamy twaróg chudy, plastry sera twarogowego(150g) z dodatkiem mascarpone,
jogurt. Mieszamy do połączenia
składników. Rozgniatamy czosnek, wrzucamy przyprawy i znów mieszamy.
Smażymy
naleśniki. Następnie nakładamy na nie farsz, zawijamy w ruloniki. Wkładamy do
żaroodpornego naczynia.. układamy na nim pozostały ser twarogowy z
mascarpone(można tu też użyć sera żółtego.. lepiej się " rozpłynie"
po cieście).I zapiekamy w piekarniku.
Smacznego!
zielono ci?;D
OdpowiedzUsuńfajnie pomyślane, podoba mi się;) choć jak zazwyczaj nadziewam szpinakiem;)
Coś czuję, że mnie ten przepis zainspiruje ;) a jeśli tak to na pewno nie skopiuję i "podlinkuję" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam