piątek, 1 listopada 2013

Domowy budyń, bez słodzenia

Tak, tak :D Udało mi  się w końcu spotkać z Karoliną w innych okolicznościach niż na uczelni. 
Nareszcie jakieś wspólne "kucharzenie" :D 
Wprawdzie nic wyszukanego. Ale liczy się efekt smakowy. Oj a ten wyszedł nam genialnie.
Zaczęło się od "pokaż mi jak się robi budyń" przez "Zapieczmy go", "zróbmy kaszę mannę", "zapieczmy" itp itd. W końcu, koniec, końców  na miejscu stanęło na budyniu czekoladowym. Który już gościł u mnie na blogu tutaj. Ale to jest jego rewelacyjna reaktywacja.


Budyń czekoladowy

Składniki
  • 3 szklanki mleka(250 ml)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki kakao(kopiaste)
  • 1-2 łyżeczki karobu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie
  1. 2 1/3 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W tym czasie z 2/3 szklanki mleka rozrabiamy żółtko, kakao, karob, cynamon, obie mąki.  Czekamy, aż nasze mleko zacznie się gotować. Wlewamy powstałą zawiesinę wąskim strumieniem, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  2.  (Przypominamy sobie, że budyń należało posłodzić, tak wczułyśmy się w robienie tego budyniu, że o tym zapomniałyśmy<- o dziwo nam w takiej bez cukrowej wersji bardzo smakował, !- o dziwo, że mi smakował!, osobie która ostatnimi czasy zjada wszystko na słodko :D  )
  3. Po pojawieniu się bulgoczących bąbelków na powierzchni budyniu. Można przekładać do miseczek/szklanek.
pkt2.  pomijamy :D smak budyniu wyszedł genialny, trochę jak gorzka czekolada, lepiej wyjdzie na zdrowie :D




Na zdjęciu widać małe pęcherzyki powietrza, to nie grudki :D

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Jaki gęsty ten budyń! Na pewno był przepyszny :D Ciekawe, że nie potrzeba cukru, a cynamonu! Spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy budyń jest zdecydowanie numerem jeden ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podzielcie się! choć pewnie nic już nie zostało... :P

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy budyń? zawsze jestem na TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeden z najładniej podanych budyniów ever! Zawsze najbardziej lubiłam tę skórkę z wierzchu...

    OdpowiedzUsuń
  6. ale Wam fajnie!
    domowy budyń to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowicie się prezentuje! I te orzechy... Mmm

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mile widziany :)